Klangstof

Klangstof – Close Eyes to Exit

Een vleugje Nederland en Noorwegen; Klangstof. Hun debuutplaat; Close Eyes to Exit. Met het opzetten van het eerste nummer Doolhof betrap ik me erop dat ik het gevoel heb naar het broertje van Beach House te luisteren. Dromerige indie-synth-pop, dat smaakt vaak naar meer.

Met de overgang naar Sleaze (welke overigens wel erg soepeltjes gaat) horen we dus voor het eerst wat de zang te bieden heeft. Loom en ingetogen. En dan het wollige, warme gitaargeluid van Hostage. Ook hier denk ik weer invloeden van Radiohead en Sigur Ros te horen. Tot aan het instrumentale deel duidelijk de eerst genoemde, maar vanaf 2:00 stond ik even bij onze IJslandse vrienden van Sigur Ros. Prachtig hoe er continu op de achtergrond een gitaar staat te huilen. Datzelfde wollige gitaargeluid vind je ook weer terug op het laid-back Telephone, welke helemaal op z’n plaats staat na de wat actievere nummers van de plaat. Elk nummer heeft zijn eigen gelaagde opbouw, waarin sterk wordt teruggevallen op ruimtelijke en uitgesmeerde synths. Dat is het geluid wat de heren van Klangstof hier weg weten te zetten, waarbij ze volgens mij goed hebben gekeken naar een aantal inspiratiebronnen en daar de juiste zaken uit hebben weten te pakken.

Dan rest ons eigenlijk nog maar één ding; Ogen dicht en luistert.